donderdag 28 mei 2020

Slotwoord

Dit is mijn laatste blog. Hierin zal ik terugblikken op de huidige periode en de opdracht die ik maakte. Deze twee zaken zullen hier centraal staan en zal ik verduidelijken aan de hand van enkel citaten van beroemdheden of betekenisvolle mensen. 

Figuur 1. Dit ben ik op avontuur in Griekenland. Deze foto past bij het avontuur dat ik ben aangegaan om deze opdracht te maken. Het was een ontdekkingsreis, ik leerde mijn creatieve kant kennen.

"It always seems impossible until it's done."

Nelson Mandela, de man die streed tegen de apartheid, sprak deze woorden uit. Ik vind dat dit citaat op mij van toepassing is. Op 24 maart 2020 we kregen we een e-mail van Mr. Wydooghe met de optie om ofwel een opdracht te kiezen ofwel het examen te maken. Lang twijfelde ik om de opdracht te maken. Ik dacht echt dat het niets voor mij zou zijn, het bloggen. Een dikke maand later besliste ik toch om dit 'avontuur' aan te gaan. Nu, wanneer alle blogs geschreven zijn en ik terugblik op deze opdracht, heb ik er geen seconde spijt van. Ik heb enorm veel plezier beleefd aan deze opdracht, vooral omdat ik mijn eigen mening en visie kon neerpennen. In sommige blogs is er echt veel tijd gekropen door research, interviews of omdat ik een keer iets minder inspiratie had en in andere blogs stak er dan weer minder tijd doordat ik meteen wist wat ik wilde zeggen. Desondanks was het een tof en leerrijk avontuur. Ik leerde een nieuwe kant van mezelf kennen: de creatieve kant.

"Yes, we can! Yes, we did!"

Deze beroemde woorden kent iedereen, afkomstig van Barack Obama. Hij was de eerste Amerikaanse president van Afrikaanse afkomst. Deze woorden vind ik zeer toepasselijk in deze tijden.Vandaag de dag worden we nog steeds geconfronteerd met dit verdomde virus dat ons al wekenlang binnenhoudt, maar ik geloof er in dat we er sterker zullen uitkomen als gemeenschap. Yes, we can!
Dit citaat is ook zeker van toepassing op de studenten dezer dagen. Wij, inclusief ikzelf, doen ons uiterste best om dit schooljaar in schoonheid af te sluiten desondanks de huidige situatie. Yes, we can! Yes, we'll do! En achteraf bij de resultaten kunnen we dan hopelijk zeggen: yes, we did! 

"Dream as if you'll live forever. Live as if you"ll die tommorrow."

Een van mijn (basket)idolen, genaamd Lebron James, sprak deze magische woorden uit. Dit citaat is als een lijfspreuk voor mij. Geniet van het leven en je mag gerust grote dromen hebben. Zeker in deze tijden mag je dromen over hoe het in de toekomst er aan toe zal gaan. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat vrienden en familie weer samen mogen komen, samen iets mogen drinken en genieten van het weer en vooral van elkaar. Ook hoop ik dat alles terug zijn normale gang zal gaan, ook al weet ik dat dit misschien niet haalbaar is. Mijn grootste droom op dit moment is dat iedereen gezond en wel uit deze ***periode komt en dat we allemaal samen dit virus kunnen verslaan.Geniet van het leven, ook al is het soms moeilijk, geniet van wat je hebt en wie je dierbaar is. Het kan ineens allemaal weg zijn. Geniet, ook van de kleine dingen! En vooral, zoals ik elke blog afsluit:

STAY SAFE!

donderdag 21 mei 2020

In de schaduw van een politieagent

In deze voorlaatste blog ging ik op zoek naar de mening van de mannen/vrouwen die de coronamaatregelen moeten controleren en bij overtredingen de mensen bestraffen. Hierdoor worden ze vaak bekritiseerd, ook al moeten zij maar uitvoeren wat van hoger af wordt beslist. Voor deze antwoorden te vinden, heb ik verschillende politieagenten uit verschillende diensten wat vragen voorgeschoteld. Door de huidige omstandigheden en de drukte die deze mannen/vrouwen ervaren, was het niet mogelijk om bij ze langs te gaan. Graag zouden ze ook anoniem blijven en natuurlijk respecteer ik dit. Wat ze allemaal vertelden, is zeker de moeite waard!

Gratis Afbeeldingen : zwart en wit, voertuig, monochroom, Politie ...
Fig. 1: Een foto van een poltieagent. Past hierbij omdat ik 4 politieagenten heb geïnterviewd over hoe zij omgaan met deze periode van onzekerheid en onwetendheid.

A = Hoofdinspecteur Federale Luchtvaartpolitie
B = Inspecteur Lokale Politie Interventie
C = Inspecteur Luchtvaartpolitie
D = Inspecteur Lokale Politie Dienst Maatschappelijke Zorg

Wat vindt u van de coronamaatregelen vanuit uw standpunt als politieagent?

A. Geen overbodige luxe, bepaalde en dan vooral onbekende ziektes vergen andere maatregelen omdat bepaalde mensen afkomstig van bepaalde streken nu eenmaal een ander immuunsysteem hebben. Denk maar aan de verplichte vaccinaties om te reizen naar Afrika. Een volledig onbekende ziekte (ebola) daar heeft ook om speciale maatregelen gevraagd.
Bepaalde beslissingen van onze regeringen hebben echter geen consequente lijn. Denk maar aan het verbod om te gaan vissen bv. Eén persoon die alleen vist langs het kanaal is verboden, maar achter zijn rug op de trekwegen mag men met meerdere gaan wandelen, lopen of fietsen.

Zo’n maatregelen zijn moeilijk te verdedigen bij de bevolking en dat is maar één voorbeeld.

Zo ook op de luchthaven, bij ons moeten de aangehouden personen alleen vervoerd worden. Het is ten strengste verboden om twee personen in hetzelfde voertuig te zetten. Maar eenmaal ze bij ons ten burele zijn, nemen ze plaats in de cellen. Weliswaar cellen naar Amerikaans model, dus zitten ze daar met 2-3-4-5 samen.

Nog een fijn detail is het verschil LANDSIDE-AIRSIDE of te wel voor de grens (Belgie) en na de grens (transit). Brussels Airport company heeft zijn gelijk gehaald en in transit is de Belgische wet niet van toepassing. Dus daar was ineens geen COVID meer ! De Leffe Bar was één van de langst geopende bars van België, hij is uiteindelijk gesloten maar niet omdat het verboden was, gewoon omdat er geen klanten meer waren.

B. Wanneer deze gezondheidscrisis voorbij is zal er vermoedelijk een grondige evaluatie volgen. Dit zal de overheid en België beter wapenen tegen een volgende crisis. De situatie is te complex om hierop een antwoord te geven zonder degelijke kennis van alle facetten.

C. Medeburgers informeren en hen wijzen op het belang van het handhaven van de maatregelen is belangrijker dan repressie. Dit geldt zeker in de eerste dagen nadat de maatregelen zijn aangekondigd/opgelegd. Zo waren er in de eerste dagen na de aankondiging vele ‘samenscholingen’ ter hoogte van de bagagebanden op de luchthaven. Dit was gedeeltelijk te wijten aan onwetendheid en/of door een gebrek aan oplettendheid.
We moeten er ons van bewust zijn dat verandering van gewoontes niet zomaar als een schakelaar aan/uit werkt, maar dat dit een geleidelijk proces is.

D. Ik begrijp ze zelf soms niet helemaal. Voor veel discussie vatbaar waarom bepaalde zaken wel mogen en dan andere niet. Er is veel te veel tussenruimte in de regels en te veel FAQ-uitleg om alles op te kunnen volgen.

Is het moeilijk om alles te controleren?

A. Op de luchthaven is het vrij simpel om te controleren, het is een beveiligde zone en toegangscontrole AIRSIDE is er voor iedereen . Maar zoals daarnet al gezegd gelden daar andere regels.
Tja en verder, inzake de meeters en greeters die personen komen afhalen. Hoe wil je controleren of die allemaal deel uitmaken van dezelfde “Bubbels”? Het gaat immers over zelfde adres wonen en niet op zelfde adres ingeschreven. Dus is eigenlijk niet te controleren.

B. Alles controleren is onmogelijk, en kan naar mijn mening ook geen doel zijn. Ik denk dat het belangrijk is dat we de mensen die zich in deze tijden asociaal gedragen, door de regels aan hun laars te lappen, opsporen en verbaliseren, maar wel met gezond verstand.

C. Vele maatregelen zijn er snel moeten komen. Het is evident dat er vele ‘grijze zone’-gevallen waren/zijn. Sommige mensen zijn ook zeer inventief in het verzinnen van redenen om de maatregelen te omzeilen.

D. Het is onmogelijk. Rekenen op ieders burgerzin is goed, maar niet controleerbaar. Burgerzin = grijs; voor controle moet het zwart-wit zijn. 
Zo mag je terug met groepen van 20 gaan fietsen maar moet je de social distance ten allen tijde bewaren… Je kan dan ook geen andere groepen fietsers kruisen op een fietspad en je moet de volledige tocht (in theorie) achter elkaar rijden en niet van positie wisselen want tijdens al deze manoeuvres kom je binnen die anderhalve meter. Er wordt dus enorm gerekend op ieders gezond verstand met een wegkapitein die alles in de gaten houdt, maar puur naar de regels is dit niet te controleren.

Wat is er veranderd aan uw job/functie door corona? Extra taken/verantwoordelijkheden?

A. Als Federale eenheid bij LPA* zijn wij de fameuze 4de reserve. Dit houdt in na de CIK*, DAS* en DAB* zijn wij inzetbaar als versterking voor de lokale politie, omdat het huidige aantal vliegbewegingen op BRUNAT* met 80 % is gedaald. De vluchten (bestemmingen EXTRA SCHENGEN*) waar wij veel werk hebben, is bijna 98 % afgelast, aangezien Europa (ook in Belgie) een inreisverbod geldt. Dus ja weinig gewoon werk.
Daarom zijn wij van permanentie gedurende 7 dagen in onze gewone job en daarna 1 à 2 weken STANDBY voor opdrachten COVID-19.  
Wij zijn nu ook standby voor  de ordediensten, voor mogelijks protest of als de situatie uit de hand loopt. Het gaat slecht in de luchtvaartindustrie en dan is er kans op betoging of andere bij alle bedrijven. Zo waren we paraat toen bij Brussels Airlines de afslanking aangekondigd werd , maar ook bij Aviapartner, Swissport … zijn enkele duizenden ontslagen aangekondigd
Ja, corona brengt niet enkel de zieken maar ook de economie een slag toe.

B. Bij ons in de politiezone zijn er meteen extra coronaploegen opgestart, ploegen die toezien op het naleven van de coronamaatregelen. Heel wat diensten konden niet meer worden uitgevoerd door de maatregelen, waardoor deze wegvielen. Voor mij persoonlijk heb ik niet minder moeten werken, maar ook niet opvallend meer. Ik werk op de interventiedienst van de politie. Wanneer het leven even stilviel, merkten we dit ook in de interventieopdrachten die we kregen. De traditionele interventies maakten plaatsen voor overtredingen op het ministerieel besluit. 

C. Meer dan ooit dient een politieambtenaar psycholoog te zijn. Soms dient hij ook rechter te spelen en te beslissen of bv de verplaatsing al dan niet essentieel is en/of de reden van deze verplaatsing voldoende kan gestaafd worden en/of geloofwaardig is. Empathisch gedrag is een kenmerk van een politieambtenaar, maar ook harde repressie (minimumboete 250 euro) is nodig als corrigerend middel.

D. Ik ben voltijds tewerkgesteld op de sociale dienst. Er kwam een richtlijn vanuit het Parket waardoor huisbezoeken niet meer mochten. Alleen de uiterst dringende zaken. Dit is tot op vandaag nog steeds de richtlijn. We hebben dus werk liggen, maar mogen het niet uitvoeren. In het begin zaten wij hierdoor twee dagen per week thuis om niet onnodig met te veel personen op het bureau aanwezig te zijn. Momenteel moet iedereen terug voltijds aanwezig zijn, maar mogen we nog steeds ons werk niet uitvoeren. Je krijgt dan zoiets dat we het nu ‘in den duik’ toch doen om niet met onze vingers te zitten draaien en op een hoop werk te kijken. Redelijk absurd.

Let u op de hygiënemaatregelen?

A. Ja, mijn handen verbruiken meer alcohol dan ik. Handgels, mondmasker, noem maar op.

B. Zeker. Door de werkomgeving kunnen wij werkelijk met iedereen in contact komen. Hierdoor is de mogelijkheid reëel dat we besmet worden of het virus doorgeven. Dus het is onze plicht om deze maatregelen zo goed als mogelijk op te volgen.

C. Ja.

D. Ja, zo goed als mogelijk. Als we per overtreding 250 euro boete uitdelen, moeten we zelf het voorbeeld tonen vind ik. Bij huisbezoeken is het toch wel delicaat om alles in acht te nemen. 

Heeft u soms al agressieve mensen gehad, die bijvoorbeeld gaan spugen of andere?

A. Neen, nog niet gehad.

B. Agressieve mensen kruisen regelmatig ons pad. De agressie van de personen die ik ontmoette tijdens de aanwezigheid van COVID-19 in ons land was niet gerelateerd aan agressie met als doel de verspreiding van het virus.

C. Ja. Hoewel agressiviteit altijd negatief is en afgekeurd moet worden, kan er soms een zeker begrip zijn.
In sommige culturen is (wat wij omschrijven als) kuddegedrag de samenlevingsvorm en norm. Indien we dit proberen te doorbreken stuit dit op verzet. Zeker wanneer dient overgegaan te worden tot het uitschrijven van boetes. 
M.a.w., de opgelegde maatregelen betekenen niet voor iedereen dezelfde mate van aanpassing. Het is bijna logisch dat hoe groter de huidige maatregelen afwijken van het ‘normale’ gedrag van uw leefwereld, hoe hoger de kans is dat de opvolging ervan mank loopt. Soms door onwil, maar ook soms door een gebrek aan concentratie.

D. Neen.

Ervaart u door de coronamaatregelen extra druk op uw functie als agent, (hoofd)inspecteur, …

A. Ja en neen, het is rustig op de gewone werkvloer, dus daar heb je minder coördinatie van doen, maar je moet dan wel de extra opdrachten om bijstand te verlenen ook gaan coördineren. Dus eigenlijk komt dat ietwat overeen uit.

B. Meer dan anders vind ik het wel onze verantwoordelijkheid om als voorbeeld te fungeren en de genomen maatregelen na te leven. Extra druk op het werk heb ik niet ervaren.

C. Neen. Nochtans wijkt de invulling van het werk sterk af van het werk dat in de pré-coronaperiode werd uitgevoerd.

D. Op de sociale dienst merken we wel dat er meer moeilijkheden binnen de gezinnen zijn. Ook zijn het net de iets zwakkere gezinnen die nu net kopje onder gaan. 1 computer voor vier kinderen die online les moeten volgen, kinderen die extra begeleiding nodig hebben krijgen die momenteel niet, …

Merkt u dat collega’s een andere interpretatie hebben van de maatregelen? Hiermee bedoel ik of ze het anders bestraffen als u?
Hier gaat het om een feit dat sommigen u tegenhouden en bestraffen en anderen laten je gewoon rijden.

A. Natuurlijk, maar dat is nu eenmaal met alles zo en niet enkel in corona. Het is een wet , maar de strafmaat (door aanpassing naar GAS-boete i.p.v. correctioneel)  is er een met een discretionaire bevoegdheid. Dus ja de één is al wat strenger dan de ander. In verkeer is dit hetzelfde. Agent A schrijft alles op wat met gordel te maken heeft en niets met snelheid bijvoorbeeld. En bij Agent B is dat net omgekeerd.

B. Politieambtenaren kunnen verbaliseren bij een overtreding op het ministerieel besluit. Naast de letter van de wet moet ook worden rekening gehouden met de geest van de wet. Zeker in uitzonderlijke omstandigheden, zoals deze gezondheidscrisis. De geest van de wet is niet beschreven en maakt interpretatie mogelijk. Ik vermoed dat de overheid duidelijkheid heeft willen scheppen door de FAQ’s in het leven te roepen. Wij worden door de korpsleiding voortdurend op de hoogte gehouden van nieuwe of vernieuwde richtlijnen. Zo is het voor ieder personeelslid duidelijk wat verboden is en wat er getolereerd wordt. De uitkomst van een interventie is afhankelijk van veel factoren, waaronder de burger, de aard van de overtreding, maar ook de personen die de interventie uitvoeren.

C. Ieder individu heeft zijn persoonlijke eigenschappen en beoordeelt een situatie niet op dezelfde wijze. Ook vóór de coronamaatregelen waren er verschillen in optreden. Van rechters wordt aanvaard dat er grote verschillen zijn in de bestraffing. Laat ons ook aanvaarden dat politieambtenaren geen robots zijn.

D. Dat is de vrije interpretatie van elke politieambtenaar. Iedere inspecteur heeft zijn eigen discretionaire bevoegdheid of hij iemand een vermaning of boete geeft. Onze oversten trachten dit wel wat te stroomlijnen om een gelijke behandeling na te streven binnen de eigen politiezone. Tussen zones zijn de verschillen enorm en wordt dit meestal bepaald door de politieke overheid (burgemeesters) die al dan niet wil dat er streng opgetreden wordt.

Worden er binnen uw werkomgeving voldoende maatregelen getroffen ter bescherming van u zelf, collega’s en bezoekers?

A. Nu wel, in het begin was het behelpen met wat we hadden, maar sinds een 4-tal weken geleden komen de middelen gestaag toe.
Mondmaskers gezichtsmaskers, handgel, handschoenen, dispenser voor alcohol-gel aan de deuren.
En ja, de Amerikaanse cellen zouden nu ook worden opgedeeld met bv. plexiglas… dus ja ze zijn er mee bezig, maar bij de politie vraagt dat nu eenmaal tijd hé.

B. Vrij snel beschikten we over mondmaskers, even later over beschermingsschermen. Ik heb nooit een gevoel gehad van onveiligheid. 

C. Zeker. Ons diensthoofd blijkt zelfs visionair te zijn ;-). Hij had al voldoende beschermingsmateriaal voor de ganse eenheid aangeschaft nog vóór het losbreken van de crisis.

D. Ik vind dat het allemaal zeer dubbel is en zeer traag verloopt. Als kiekens zonder kop. Zo zijn we in het begin in een soort van lockdown gegaan waarbij heel wat medewerkers thuis werden geplaatst omdat ze geen essentiële taak uitvoerden. Na een aantal weken moeten we nu allemaal volle bak terug aanwezig zijn op ons bureau, maar de beschermingsmaatregelen die nodig zijn, zijn er nog niet. Dit duurt dan zoveel weken langer en zorgt voor veel ongenoegen en onrust. Ik begrijp niet dat dit niet eerst allemaal in orde werd gebracht alvorens iedereen terug samen in de bureaus te zetten. Alle winkels die terug open mogen gaan, hebben wel eerst alle maatregelen moeten treffen, of ze mochten niet openen. Bij ons is het precies net andersom. Eerst de winkel open doen en dan kijken hoe we het veilig gaan doen. Ons onthaal van bezoekers is trouwens een echte ramp.

Heeft het risico om makkelijker besmet te worden, door veel contact met anderen, invloed op uw huishoudelijke omgeving?

B.  Neen, besmetting met huisgenoten is onvermijdelijk wanneer je het virus draagt
    zonder het te weten. De opgelegde hygiëne wordt uitgevoerd, maar het is niet dat er
    thuis ook sprake is van ‘social distancing’. Ik denk dat wanneer we de basisregels 
    toepassen we al een heel eind komen.

D.  Ja, ik let thuis wel extra op. Zo laat ik nog geen andere bezoekers thuis toe, ook geen
     tweede bubbel. Ik doe dat omdat ik dagelijks met een vijftigtal mensen in contact kom
     op het werk, en het risico dus groter is om dan nog privé ook extra mensen er al bij te laten.
     Dit is anders voor telewerkers.

Eigen conclusie

De agenten hebben alle vier een iet wat andere job dan voordien, maar dit zorgt er in het algemeen niet voor dat ze meer werk hebben. Ze voelen zich nog vrij veilig in hun werkomgeving, door de maatregelen die er genomen zijn.
Ik wil ze allemaal bedanken voor hun eerlijke antwoorden en de tijd die ze hierin hebben gestopt. Ik hoop dat jullie de blik achter de schermen interessant vonden!

Stay safe!

"Understand, our police officers put their lives on the line for us every single day. They've got a tough job to do to maintain public safety and hold accountable those who break the law."
~ Barack Obama

Voetnoten:

* LPA = Luchtvaartpolitie
CIK = Interventiekorps
DAS = Directie Openbare Veiligheid
DAB = Directie Beveiliging (Federale Politie)
BRUNAT = Brussel Nationaal
SCHENGEN = Europese Grensvrije Zone
DAO = Directie van de Operaties inzake Bestuurlijke Politie


zondag 17 mei 2020

Mooie initiatieven tijdens corona

Tijdens deze lockdown zijn er heel wat toffe initiatieven ontstaan voor zowel kinderen als ouderen en risicopatiënten. Al deze initiatieven zijn er om iedereen een hart onder de riem te steken. Ofwel om mensen te steunen, ofwel om ze te helpen en ook om ze te bedanken. Deze helse periode zal zeker de geschiedenisboeken ingaan als ook sommige van deze ideetjes. Hieronder een kort overzicht van de acties die ik het mooist vond.

Tel de beertjes en zwaai naar elkaar

Applaudiseren om 20u

In onze straat komt iedereen om 20u altijd buiten om samen te klappen. Er wordt door één van de buren een liedje afgespeeld en tijdens dit liedje, klappen we en denken we aan al het verzorgend personeel die zoveel doet deze periode. We zijn hen allen dankbaar! Één van onze buren heeft er een gewoonte van gemaakt om op zondagavond ook telkens iets speciaals te doen zoals: op Moederdag ging hij bijvoorbeeld rond met een bloempje voor elke moeder in de straat.
Voor diezelfde sector is ook een oproep geweest om een wit laken aan je woning te hangen, als blijk van waardering voor alle artsen, verpleegkundigen en zorgkundigen die nu binnen de ziekenhuizen, woonzorgcentra en thuiszorg hun uiterste best doen om de mensen te helpen!

Solidariteit

Heel wat jeugdbewegingen hebben een facebook-bericht de wereld ingestuurd met een telefoonnummer waarnaar ze kunnen bellen om iemand te sturen om hun boodschappen te doen, hun hond uit te laten, … Zij kijken dan wie van de leiders het dichtst woont en wie beschikbaar is op dat moment. Aan die leider wordt dan gevraagd het boodschappenlijstje op te halen en boodschappen te doen voor die persoon. Meestal waren het kwetsbare mensen uit de risicogroep die niet naar buiten durfden te komen, door de schrik om corona op te lopen. Heel wat oudere mensen zijn die jeugd heel dankbaar en ook zij verdienen dus een welgemeend applaus!

Een beertje aan de deur

Voor heel wat kinderen werd hun school plots stopgezet en konden zij niet meer afspreken met hun vriendjes. Zij konden niet goed begrijpen wat er gebeurde. Heel wat tekenaars hebben zich ingezet om het verhaal rond COVID-19 op een mooie manier in een kinderboek te zetten, zodat zij ook konden begrijpen wat er in de wereld gebeurde.
Hiernaast werd er ook opgeroepen om een knuffelbeertje aan het raam te zetten of aan de deur te hangen. Zo konden kinderen een ware zoektocht beginnen in de wijk. Ze konden met hun broer, zus, mama of papa een wedstrijdje starten: om het eerst de beer vinden aan elk huis. Voor kinderen vind ik dit een zeer mooi initiatief: ze komen nog eens buiten met het eigen gezin, maar er is iets te doen! Ze moeten niet zomaar wandelen om eens buiten te komen, het is een spelletje geworden voor hen.
Voor ouderen is later een soortgelijke actie gestart: een openlucht museum. Er werd gevraagd aan iedereen die iets van kunst in huis had, dit dan ook aan het raam te zetten, zodat ouderen die aan het wandelen waren ook wat te zien kregen op hun route.

Koop lokaal!

Heel wat restaurants moesten plots hun deuren sluiten en verloren daardoor ook heel wat omzet! Daarom werd er opgeroepen om zoveel als mogelijk bij je lokale handelaars te kopen. Ging je op zondag altijd op restaurant met het gezin, maar kan dit nu niet meer? Verander die gewoonte niet! Haal gewoon je eten af bij dat restaurant en steek hen zo een hart onder de riem! Vele restaurants zijn deze periode begonnen met een afhaalmenu om zo toch nog wat omzet te halen en om hun vaste klanten niet teleur te stellen. Koop dus lokaal!

Gevelbeeld

Hier in Oudenaarde is een fotografe op zoek gegaan naar een initiatief om toch nog foto’s kunnen nemen en tegelijkertijd ook de mensen in Oudenaarde een toffe foto te schenken. Zij stelde zichzelf beschikbaar om een foto te komen nemen bij jouw thuis voor de deur met al je corona-maatjes, met andere woorden: je gezin. Ze deed dit gratis en voor niets, de enige voorwaarde was: het moest op een kwartier fietsafstand zijn van bij haar thuis. Zo maakte ze wat reclame met haar foto’s en kon ze gezinnen een leuke foto schenken.

Zeg hallo via een filmpje

Op het journaal hadden ze een oproep gedaan in het begin van de lockdown om een filmpje op te sturen waarbij je gedag zegt aan iemand die je niet meer kan zien en die je mist. Zo waren er heel veel kleine kinderen die een filmpje opnamen voor hun oma en opa en net voor het journaal werden die filmpjes getoond. Oma en opa die dus naar het journaal keken, konden dan het filmpje van hun kleinkinderen zien!
Ook videochat werd aangemoedigd en in bijvoorbeeld rusthuizen zorgde het personeel er soms voor dat er een iPad beschikbaar was voor families die eens wilden bellen met hun mama, papa of grootouder.

Stay safe!

"We rise by lifting others." ~ Robert Ingersoll



dinsdag 12 mei 2020

5 tips om gezond en wel deze (corona)periode door te komen

Tijdens deze verschrikkelijke periode vind ik het belangrijk om fit te blijven. Dit niet alleen als voorbereiding op volgend (basket)seizoen maar eveneens om de geest gezond te houden. Zeker nu de examens eraan komen. Inderdaad! Een gezonde levensstijl heeft zeker een invloed op je mentale welzijn! In deze blog wil ik jullie wat tips bijbrengen om gezond te leven, eten,... Ik hoop dat jullie er wat van opsteken en misschien zelf een van deze tips zullen hanteren in het dagelijkse leven!

Figuur 1. Een gezond ontbijt bestaande uit: yoghurt, muesli (eventueel granola), aardbeien en blauwe bosbessen.

Tip 1.

Als je geen sporter was, probeer je dan niet te spiegelen met vrienden die nu hun dagelijkse sport vervangen met 60 km fietsen of 10 km lopen. Ben je een beginner? Probeer dan te beginnen om rustig 3 km te lopen. Een keertje stoppen tussenin kan, maar blijf dan wandelen. Stil staan is niet goed, hierdoor beginnen je spieren te verzuren en kan je helemaal niet meer verder lopen.
Bouw vanaf de eerste keer dan rustig verder: ofwel verleng je de afstand, ofwel versnel je de huidige afstand een beetje!
Doe je liever een fietstocht, maar heb je geen professionele fiets? Geen probleem! Een kleinere tocht met je stadsfiets is ook sporten en je verbrandt calorieën. Zorg er alleen wel voor dat je een goed zadel hebt, want je zou het de dag erna wel eens kunnen voelen!

Tip 2.

Ben je niet zo'n sportief persoon? Wil je toch bewegen aangezien je veel vaker stil zit achter je bureau? Neem je step of longboard van onder het stof en trek er op uit. Of wat dacht je van dat skateboard in de hoek van de garage? Ook skeelers of andere zijn geschikt! Kom buiten, doe een toertje rond de wijk of bepaal een langere toer. Want elke activiteit telt, hoe klein ze ook is!
Je kan ook afspreken met een vriend of vriendin om samen een toer te doen, zo zie je eens iemand anders dan je ouders, broer of zus. Hou wel rekening met de social distancing en kom niet in groep samen!

Tip 3.

Met dit mooie weer klinkt een aperitiefje heel aanlokkelijk. Doe zoals mij, zet hier een limiet op. In een gewone werkweek drink je ook niet elke dag een alcoholisch drankje? Leg jezelf op dat je enkel in het weekend mag bezwijken voor een apero met je gezin! Kan je het toch niet laten? Drink dan iets wat niet zoveel calorieën bevat.
Er zijn tegenwoordig ook honderd en één sites die non-alcoholische cocktails bevatten. Zoek zo'n site en laat je maar lekker gaan, want hiervan kan je zoveel drinken zoals je wil, je wordt er niet zat van!

Tip 4.

Ook barbecues doen hun werk tegenwoordig! Je hoeft je niet per se elke dag vol te proppen met ribbetjes, spek,... Probeer enkel te eten wat je nodig hebt en niet waar je zin in hebt. Als je maag zegt dat je genoeg hebt, stop je beter met eten. Niet alleen om buikpijn te voorkomen, maar ook om toch een beetje gezond te doen. (Sorry als je nu zin hebt in barbecue door dit te lezen).
Nu het 's avonds ook al wat warmer wordt, kan je wat langer blijven hangen met het gezin. Ga wat marshmello's halen, stop de barbecue nog eens aan en geniet van een rustige avond alleen met je familie.

Tip 5.

De laatste tip is: kruip vroeg genoeg in je bed en sta telkens op. Door laat in je bed te kruipen en te blijven liggen tot 12 uur, krijg je een vakantiegevoel en word je lui. Door op te staan en te ontbijten (liefst gezond met bijvoorbeeld wat fruit en yoghurt), start je je dag goed en kan je effectief iets plannen.
Deze tip is zeker ook in de examenperiode aan te raden!

Stay safe!

"Mens sana in corpore sano ~ Juvenalis"
"Een gezonde geest in een gezond lichaam"


zondag 10 mei 2020

Exact 100 jaar tussen Spaanse griep en COVID-19

Volgens verschillende bronnen was de Spaanse griep een beruchte griep-pandemie uit de jaren 1918-1919. Deze griep was een epidemie die de hele wereld trof en kostte naar schatting 20 tot 100 miljoen levens. Het virus dat de Spaanse griep veroorzaakte was van het type H1N1. Wat met zekerheid ook zo goed als vastligt is, is dat de oorzaak niet in van Spanje oorspronkelijk is.


Figuur 1. 100 jaar geleden was er nog geen sprake van social distancing.

Oorsprong

Er zijn onderzoekers die aannemen dat dit virus een gemuteerd varkensvirus uit China is die misschien via Chinese spoorwegarbeiders in Amerika belandde. Wat ook zeer interessant is om mee te geven, is dat in september 2005 enkele microbiologen erin geslaagd zijn het virus na te maken. Zo ontdekten ze dat de eiwitmantel van het virus de structuur had van het type H1N1.

Verloop van de pandemie

Deze moordende griep arriveerde stuk per stuk. De eerste golf die werd waargenomen in de zomer van 1918 was mild en maakte weinig slachtoffers. Wanneer de tweede golf de wereld overtrof was dit veel dramatischer. Een normale jaarlijkse griep was  fataal voor 1 op 1000 zieken, de onzichtbare moordenaar genaamd de Spaanse griep was voor 1 op 40 zieken fataal. Wat een groot verschil is met COVID-19 is dat deze bacterie een merkwaardige voorkeur had voor mensen die jong en gezond waren. Wie besmet raakte, verloor zijn gezonde toestand in een mum van tijd. Na koorts, hoofdpijn, misselijkheid en braken volgde geregeld een longontsteking, bloedingen uit de mond, neus, oren en ogen. In  ons buurland Nederland begon de griep in juni 1918. Op 11 juli van dat zelfde jaar viel hier de eerste dode : een metselaar die in Duitsland werkte.

Verschillen (in geneeskunde) toen en nu

Een eeuw geleden was de geneeskunde even groot als de bacterie zelf, helemaal niet uitgebreid. In de 20ste eeuw was het namelijk niet mogelijk om op een even efficiënte manier tests af te nemen zoals nu gebeurd bij COVID-19, met alle gevolgen van dien. Ook de maatregelen die toen werden getroffen, leken mij niet echt menselijk en ik heb het gevoel dat de mensen, die leefden in de tijd van de Spaanse griep, aan hun lot werden overgelaten. Deze denkwijze komt voort uit het feit dat er niet eens werd ingezet op extra hygiëne en er geen financiële middelen waren om de bevolking bij te staan. Een eeuw geleden was een van de vele bezorgdheden een tekort aan ziekenhuiscapaciteit. Dit heeft mede ook te maken dat er in de ziekenhuizen nog steeds veel patiënten waren opgenomen die hebben gevochten tijdens WOI. Ik denk dat het grootste verschil met nu ligt bij het feit dat er 100 jaar terug een grote beperking was in de communicatiemogelijkheden, nu we te kampen hebben met COVID-19 is het voor de overheid veel gemakkelijker om nieuwigheden in de evolutie van het virus met de bevolking te delen.
Waar er volgens mij ook een groot verschil in zit, is het verschil in zelfisolatie, vele huizen uit een vorige eeuw waren niet aangesloten op de riolering en proper drinkwater via de kraan bestond bijna niet. Om de levensnoodzakelijke middelen zoals water te kunnen verkrijgen, moesten mensen wel samenkomen bij een waterput. Dit maakte het zoveel moeilijker om het virus in te dijken.
Als persoon zijnde, die leeft in de 21ste eeuw, voel ik mij geprezen dat ik mijn huis niet hoef buiten te komen om een glas water te drinken en dus gemakkelijk mezelf kan isoleren van de buitenwereld die op dit moment zo gevaarlijk is.

Stay safe!

"No matter who you are or where you are, instinct tells you to go home!"
~ Laura Marney

Bronnen:

Kuiper, R. (2020, maart 19). Zo werd het virus dat de Spaanse griep veroorzaakt opgespoord. Opgehaald van quest.nl: https://www.quest.nl/maatschappij/geschiedenis/a31701492/spaanse-griep-dodelijk-virus/

Sokol, K. (2020, maart 14). Exact 100 jaar na Spaanse griep treft coronavirus de wereld: "Hygiëne en rol van de overheid zijn niet te vergelijken". Opgehaald van vrt.be: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/03/14/corona-tegenover-spaanse-griep/

Spaanse griep.(z.d.). In Wikipedia. Geraadpleegd op 10 mei 2020, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Spaanse_griep 

woensdag 6 mei 2020

Een dag uit het leven van een zorgverlener

Een zorgverlener heeft het in deze periode niet gemakkelijk. Hij/zij helpt mensen in het ziekenhuis die lijden aan dit verschrikkelijk virus en draaien lange uren. In deze post wil ik een beeld schetsen waarin we zien hoe het er aan toegaat voor een zorgverlener. Hiervoor vroeg ik hulp aan mijn buurman, ambulancier/logistieke hulp te Oudenaarde. In deze blog schetst hij hoe een dag op de corona-afdeling er aan toe gaat. 

Figuur 1. Verloop van zijn werkdag op de corona-afdeling aan de hand van een klok en fotoreeks. 

Na 7 dagen van 12 uur op de spoedafdeling was ik toe aan wat rust. Met 1 mei erbij gerekend, kreeg ik dus 3 dagen. Ondanks het slechte weer heb ik genoten van de rust thuis. Ondertussen hebben we ook de uitslag gekregen van onze test op corona. Deze was negatief.
Vandaag begin ik voor 4 dagen als logistieke hulp op de corona-afdeling.

9u00

Dinsdag 05/05/2020. Mijn shift begint om klokslag 9 uur. Eerst ga ik eens langs bij de collega's van spoed om te kijken of iedereen nog oké is.
Zo, klaar voor de strijd! Mijn eerste taak is helpen met het aangeven van medisch materiaal aan de verpleegster, die de kamer van de patiënt niet mag verlaten tot het einde van de opdracht, omwille van besmettingsgevaar.
Dit houdt in: de patiënt wassen, bed verversen en ondertussen wat praten met de patiënt, voor zover ze je verstaan door het masker en het scherm. Vervolgens begint het uitdelen van de medicatie. Hierbij moet ik niet helpen. Van dit halfuurtje maak ik gebruik om eens wat patiënten te bezoeken.
Ik kom op de kamer van een vrouw die in mijn woonplaats woont en die mij aan mijn stem herkent. Ze barst in tranen uit. Op 1 mei 2020 was ik opgeroepen met de brandweer om toegang te verschaffen in een woning. De man was overleden en is de echtgenoot van de vrouw waar ik nu bij sta. Ze wist van haar dochter dat ik op de interventie aanwezig was. Ik heb haar dan ook wat meer uitleg gegeven en heb haar verteld dat haar man in alle rust in heengegaan. Daarna hebben we samen een Onze Vader en een Wees Gegroet gebeden. Een klein beetje troost kunnen bieden doet deugd.

11u30

Terug aan het werk, want tussen twaalf en één eet graag iedereen. Niet iedereen kan nog zelfstandig eten en sommigen moeten dus door de verzorgers eten krijgen. Ondertussen geef ik het eten door aan de verpleegsters die in het deurgat van de kamer staan. Hier is veel meer personeel nodig dan normaal. Er komt iemand helpen die juist terug is uit ziekteverlof van 5 weken, nadat ze besmet werd door het corona-virus. Ik zie de angst in haar ogen, bang om terug besmet te geraken. Na een halfuur begint de vrouw te hyperventileren en moet ze de afdeling verlaten.

13u00

Oef! Na 4 uren eindelijk eens omkleden om iets te kunnen eten en te drinken in de propere ruimte.

14u30 

Om 14u30 start ik met het vervoer van patiënten naar de scanner om hun evolutie van de ziekte op te volgen. Er is een speciale route voorzien voor dit vervoer in het ziekenhuis, zodanig dat er zo weinig mogelijk contact mogelijk is met andere mensen. Maar eerst drink ik nog een koffie met een lekker geschenkje (pralines) van een winkel uit Oudenaarde, om er daarna te kunnen invliegen!

15u00

Volop zijn we bezig met het vervoeren van verdachte COVID-patiënten naar de CT-scanner . Hierbij helpen we de patiënten om ze te installeren op de tafel van de scanner. Hierna moest ik terug een vier-tal bevestigde COVID-patiënten naar het verdiep voeren en ze daar helpen met in bed te gaan liggen. De meeste mensen zijn totaal uitgeput en kunnen niets meer.

16u00

Volgende taak: de brancards van de spoedafdeling volledig ontsmetten en deze terugbrengen naar spoed. Weliswaar nadat ik mij volledig uitgekleed en ontsmet heb. Op de spoedafdeling gebeurt dan nog een tweede ontsmetting door het spoedpersoneel.

17u00

Lap! Het avondeten komt aan op de verdieping, maar ik ga naar huis. We schakelen de knop om en gaan wat energie opdoen om er morgen terug in te vliegen.

Gevoel bij deze getuigenis

Ikzelf, Sven, wist niet dat het er zo hard aan toe ging in de ziekenhuizen. Deze getuigenis raakt me. De mensen zijn zo kwetsbaar en zijn volledig uitgeput. Ik heb enorm veel respect voor hoe de zorgverleners elke dag presteren en eigenlijk zelf hun leven op het spel zetten. Zij kunnen even goed zelf besmet geraken. Dit toont aan dat deze mensen wel degelijk elke avond een dik applaus verdienen. Ik ben mijn buurman ontzettend dankbaar voor deze getuigenis. Alles werd vooraf besproken, er werd toestemming gevraagd en gekregen om de foto's alsook zijn verhaal te publiceren.

Stay safe!




maandag 4 mei 2020

Het leven van een student

Deze periode is voor niemand eenvoudig. De mensen leven in onzekerheid, hebben veel vragen en weten niet meer wat te doen. Ook voor studenten dezer dagen is het een onzekere periode. De lessen worden online gegeven, examens gaan niet door of worden vervangen door een opdracht en velen ervaren een gevoel van stress, maar toch is er nog altijd onderwijs. In deze blog ga ik dieper in op het studentenleven van nu en ga ik eens kijken hoe het er vroeger aan toeging.



Het (stereotype) beeld van een student

Vele mensen hebben een stereotiep beeld van een student. De eerste dingen die ze dan opnoemen zijn bijvoorbeeld veel drank, uitgaan, weinig studeren en ongezond leven. Ik geef toe dat er wel zo'n studenten zullen bestaan, maar niet elke student leidt dit leventje. Sommigen werken en studeren hard.
Veel studenten denken ook van zichzelf dat ze veel zelfstandiger zijn wanneer ze in het hoger zitten, maar het één heeft niet per se iets te maken met het ander. Er zijn tegenwoordig veel studenten die opteren voor het kot-leven, waardoor ze veel meer vrijheid krijgen. Maar die studenten worden enkel verantwoordelijk, als ze leren omgaan met het wekelijkse geld die ze krijgen en als ze hun kot proper houden, als ze voor zichzelf kunnen zorgen. Het nadeel aan dit kot-leven is, dat niet elke student dit tot een goed einde kan brengen. Zoals dat stereotype beeld, zijn er zeker studenten die dat geld gebruiken om uit te gaan. Het zelfstandig worden hangt dus af van student tot student en de ondersteuning van thuis zal hier zeker ook mee helpen.

De coronastudent

De studenten van nu ervaren iets heel apart. Dit is een uitzonderlijke situatie. Door dit verdomde virus, dat ons al wekenlang in de greep houdt, ervaren de meeste van de studenten een apart gevoel. Sommige studenten leven in onzekerheid en hebben twijfels, anderen werken hard en nog anderen nemen het niet al te serieus. Zij denken dat dit een vakantieperiode is. Ondanks al deze feiten, zijn we zowel de studenten als ook de leerkrachten en het onderwijs in het algemeen toch flexibel. Op een korte tijd hebben we ons allemaal kunnen aanpassen aan de nieuwe manier van werken.We krijgen online lessen, sommige examens worden vervangen of gaan helemaal niet door en vele gesprekken worden gehouden via een videocall.
Dit alles is mogelijk door de tijd waarin we leven. Vroeger was er helemaal nog geen sprake van internet, een computer of een gsm.

Toen...

Zoals ik hierboven al aanhaalde, maakt deze tijd waarin we leven het ons gemakkelijk om flexibel te zijn en een antwoord te kunnen bieden op opkomende problemen zoals COVID-19. Wij, de mens van nu, zijn volgens mij volledig afhankelijk geworden van de wetenschap en technologie.
Vroeger was dit helemaal niet het geval. Zo hoor ik mijn oma nog altijd zeggen:" In mijnen tijd bestond dit nog niet hoor!" of "De jeugd van tegenwoordig toch!". Ik ben ervan overtuigd dat ik niet de enige ben die deze zinnen al meermaals te horen heeft gekregen.
Een aantal decennia geleden, waren de studenten verplicht om aanwezig te zijn op school. Zo moest men ook een schooluniform dragen en waren de jongens nog gescheiden van de meisjes. Dit is vandaag de dag totaal het geval niet meer op enkele uitzonderingen na. Zou er toen een virus geweest zijn als COVID-19, dan ging men veel creatiever moeten zijn om nog les te kunnen geven. De leerlingen hadden toen zeker nog niet allemaal een computer ter beschikking, dus zouden de leerkrachten andere manieren moeten zoeken om les te kunnen blijven geven.

Stay safe!

"Learning is an active process. We learn by doing.. Only knowledge that is used sticks in your mind." ~ Dale Carnegie







zondag 3 mei 2020

SARS-virus

Het SARS-virus is het virus die de ziekte SARS veroorzaakt. Het virus was voor de uitbraak in 2003 nog niet bekend. Dit virus werd voor het eerst in de Vietnamese hoofdstad Hanoi herkent als infectieziekte door Carlo Urbani, een Italiaanse arts die niet lang erna aan de aandoening stierf. Wanneer de uitbraak plaatsvond, werkten laboratoria in 10 verschillende landen aan het vinden van de ziekteverwekker. Meer dan 8000 mensen raakten besmet en 774 personen kwamen te overlijden.




Wat is het SARS-virus?

SARS staat voor Severe Acute Respiratory Syndrome. Dit is een virale infectieziekte. Het ziektebeeld is een atypische pneunomie d.w.z. dat dit een wandelende microbe is die een lichte vorm van een longontsteking veroorzaakt. Wanneer er sprake was van een patiënt die te kampen had met dit virus was een strikte, zeer strenge isolatie noodzakelijk. Het is een type betacoronavirus dat voor de uitbrak niet eerder bij mensen werd aangetroffen. De wandelende microbe werd overgegeven door adem (lucht) maar in dit geval ook via urine, ontlasting en huidcontact. Wel is er een duidelijk verschil met de gewone griep omdat het virus minder besmettelijk is dan een gewone griep.

Vergelijking met coronavirus
Gelijkenissen

De eerste gelijkenis die in me opkomt, na het lezen van verschillende artikelen, is dat het SARS-virus net als het coronavirus waar we nu mee te kampen krijgen ook werd overgegeven van dier op mens in Chinese steden.
Wanneer ik dieper graaf en het verschrikkelijke virus die uitbrak in 2003 onder de loep neem, kom ik tot de vaststelling dat ook in die tijd social distancing de nummer 1 regel was. Wat me ook is opgevallen, is dat bij een eventuele besmetting de WHO onmiddellijk en zo efficiënt mogelijk op de hoogte moet worden gebracht.
Een laatste gelijkenis is dat het ziekteverwekkend bestandsdeel van beide virussen hetzelfde is.

Verschillen

Het eerste dat me opgevallen is, is dat zowel ons land alsook onze noorderburen niet getroffen werden door het SARS-virus, maar nu wel door COVID-19.
Wat volgens mij ook een groot verschil is, is dat de wandelende microbe van 2003 ook kon worden doorgegeven via besmet voedsel, water, urine, uitwerpselen,... wat bij het coronavirus niet het geval is.
Maar het grootste verschil is volgens mij het aantal getroffen personen alsook het aantal sterfgevallen.
In 2003, wanneer de uitbraak plaatsvond, werden er wereldwijd 8094 besmettingen vastgesteld en kwamen er 774 mensen om. Het aantal bevestigde besmettingen door corona op dit moment bedraagt 3 448 000. Jammer genoeg kom ik tot de vaststelling dat er wereldwijd 244 000 overlijdens zijn genoteerd. Nu is er wel goed nieuws, want er zijn wereldwijd 902 000 mensen genezen van COVID-19. Deze cijfers zijn in vergelijking met de uitbraak in 2003 een immens verschil.

Stay safe!



"History is written by the victors." ~ Winston Churchill


Agentschap Zorg en Gezondheid. (z.d.). SARS. Opgehaald van zorg-en-gezondheid.be: https://www.zorg-en-gezondheid.be/sars
De Morgen. (2020, Mei 3). Coronavirus in cijfers en kaarten: het aantal besmettingen, doden en genezen patiënten. Opgehaald van www.demorgen.be: https://www.demorgen.be/voor-u-uitgelegd/coronavirus-in-cijfers-en-kaarten-het-aantal-besmettingen-doden-en-genezen-patienten~b5875c3f/
InfoNu. (sd). Atypische of wandelende pneumonie (longontsteking). Opgehaald van https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/: https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/157498-atypische-of-wandelende-pneumonie-longontsteking.html
 Severe Acute Respiratory Syndrome. (z.d.). In Wikipedia. Geraadpleegd op 3 mei 2020, van https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Severe_Acute_Respiratory_Syndrome


vrijdag 1 mei 2020

COVID-19

We zijn al enkele dagen verder sinds mijn eerste post en toch lijkt het alsof het gisteren was. De tijd vliegt. In deze blog ga ik graag wat verder in op het moordende virus dat ons al dagenlang binnenhoudt. Wat is het toch een ***virus. Een groot aantal slachtoffers, vele gekwetsten. Alles is plots vergankelijk. Je verliest dierbaren, je verliest een job en bovenal je verliest het sociaal contact. Toch hoop ik dat de mens er terug boven op komt en sterker uit deze helse periode komt.



Menselijke en politieke onwetendheid

Deze dagen zijn onzekere dagen. De mens kan niet meer buiten, leeft als een kluizenaar, maar vooral leeft hij in onzekerheid.Elke dag opnieuw verschijnen er een immens groot aantal artikels, berichten, enz. die voor de beschaving zeer moeilijk te begrijpen zijn. De laatste persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad is hier de ideale referentie. Uren zit men te vergaderen en uiteindelijk rond klokslag 21 uur komen ze naar buiten met nieuws. De nieuwe maatregelen werden uitvoerig besproken aan de hand van een slechte (licht uitgedrukt) powerpoint. Dit leidde tot nog meer vragen bij de bevolking. Men weet niet goed meer wat wel en niet kan/mag. 

Deze onwetendheid typeert deze periode. Het is vooral een moeilijke periode, die nog moeilijker wordt gemaakt door een politieke onwetendheid die volgens mij binnenkort zijn ware aard zal tonen. Het gevoel, het idee dat de maatregelen elke dag worden aangepast, dat er geen duidelijke communicatie is, vind ik moeilijk te begrijpen.

Gevolgen

Dit verdomde virus heeft catastrofale gevolgen. Zowel fysisch als psychisch. Ik denk dat de gevolgen hier beschrijven niet hoeft. De mens wordt nu al overrompeld met allerhande informatie. Dit virus zorgt niet alleen voor doden, maar ook brengt het vele problemen met zich mee.Echtscheidingen, huiselijk geweld, misbruik, noem maar op. Elk gezin wordt wel geconfronteerd met een probleem.
Deze periode kan zeker ook positieve gevolgen hebben. Zo leert men elkaar beter kennen en kan men meer naar elkaar toegroeien. Over wat mogelijke gevolgen zijn voor onze Belgische economie of politiek durf ik mij nog niet uitspreken. Het enige wat ik wel durft te zeggen, is dat we samen sterk staan en alleen zo het virus kunnen bestrijden. Deze solidariteit zal ons verder helpen.

Imagine

"You may say I'm a dreamer but I'm not the only one.I hope someday you'll join us and the will be as one."
Dit zong John Lennon. Hij gebruikte dit in een andere context, toch vind ik dat dit ook dezer dagen van toepassing is. Beeld je in dat alle mensen solidair zijn en niet egoïstisch. Hiermee bedoel ik de verschillende lockdownparty's die georganiseerd worden. BLIJF IN UW KOT! Ik weet dat het niet realistisch is wat ik zeg, maar hoe fijn zou het zijn dat alle mensen in dezelfde richting kijken. Ik denk dat we alleen SAMEN dit vervloekte virus kunnen bestrijden en overwinnen


Imagine - John Lennon

Stay safe!


maandag 27 april 2020

Wie ben ik?

Ik ben Sven Legein, 21 jaar en woonachtig te Ename. Ik woon samen met mijn moeder en vader, als enig kind. Tijdens mijn levensweg heb ik de voordelen en nadelen van het enig kind zijn ontdekt. Op momenten als deze wanneer de wereld in lockdown is, moet ik bekennen dat de aanwezigheid van een broer of zus wel aangenaam zou kunnen zijn.




Hoe zou ik mezelf beschrijven?

Ik zou mezelf beschrijven als een sportief en actief iemand. Ik basket (waar ik zo dadelijk uitgebreid zal over vertellen) en sport heel graag. Soms ga ik eens lopen of fietsen. Dit brengt mij dan ook tot rust, even alle problemen vergeten en de gedachten wat verzetten. Ik zal ook nooit een uitdaging uit de weg gaan. Zo heb ik altijd al eens willen bungeejumpen of skydiven. Dit lijkt me ontzettend leuk!
Een andere uitdaging, dat ik ben aangegaan, is samen zijn met mijn vriendin. Samen zijn we echt 2 crazy mensen. We houden van zot doen maar als het moet, kunnen we serieus zijn. Het feit dat we iets meer dan anderhalf jaar samen zijn, ondanks de discussies soms, betekent toch dat het goed zit.

Passie

Mijn grootste passie is basketbal. Dit doe ik al sinds mijn 6e levensjaar m.a.w. sinds het eerste leerjaar. Ondertussen ben ik er 21 dus je kan wel al raden hoelang ik het speel. Momenteel ben ik actief bij basketbalclub Haantjes D'hondt Interieur Oudenaarde, dit is mijn thuisbasis. Ik ben hier als snotaap begonnen en via vele omwegen ben ik hier terug beland.
Wat ik zo tof vind aan deze sport is dat het een teamsport is. Ik kan me nog goed die eerste training herinneren. Ik kwam aan in een nieuwe ploeg vol onbekenden.en zij vonden dit ook van mij. We leerden elkaar beter en beter kennen en sommige van deze teamgenootjes zijn nog steeds mijn vrienden. Basketbal is dus veel meer dan alleen maar een balsport, het creëert vriendengroepen.

Nu we allemaal thuis in ons kot zitten, door dit verdomde virus, probeer ik toch mijn vorm aan te houden. Dit doe ik bijvoorbeeld door om de 2 dagen eens te gaan lopen, geen alcohol meer te drinken en andere extraatjes links te laten liggen. Dit alles heeft een reden. Dit seizoen, dat jammer genoeg stopgezet is, zijn we namelijk met de U21 en de heren B kampioen gespeeld. Door dit virus heb ik dus voldoende tijd om mij voor te bereiden op volgend seizoen waar ik zeker en vast zal proberen om nog betere resultaten te boeken en een betere versie van mezelf te laten zien!

Reden van deze blog

We leven deze dagen in een vreemde wereld. De dagen voelen anders aan, er loopt nauwelijks iemand of niemand op straat (#blijfinuwkot) en het sociaal contact lijkt verdwenen. Het zou zomaar het script kunnen zijn van een film.

Graag zou ik dan ook alle mensen die zich inzetten tegen dit virus willen bedanken! Sommigen hebben amper tijd voor het gezin en anderen zijn dan weer zelf het slachtoffer van dit dodelijke virus.

In deze blog ga ik verder in op deze bizarre tijden. Mijn mening zal nooit veraf zijn.

Stay safe! 



"Don't be afraid of failure. This is the way to succeed." ~ Lebron James